SMART is niet zo slim

For the English version of this article, click here!

Dit artikel begint met een vraag, die ik regelmatig stel aan groepen met wie ik werk. De vraag is: Wat is de definitie van succes?

Veel mensen geven hierop antwoorden als:

 • Succes is het halen van je doelen
 • Succes is het halen van je doelen binnen de gestelde tijd
 • Succes is dat anderen vinden dat je het goed hebt gedaan / dat je status toeneemt

Helemaal geen gekke antwoorden en een tijd terug had ik ze zelf ook kunnen geven. Het probleem met deze antwoorden is echter: Wat betekenen deze definities voor de doelen die je stelt?

Waarschijnlijk ga je hele haalbare doelen stellen, niet te hoog, want anders zou je weleens kunnen falen. En falen, dat wil niemand. Dus stellen we haalbare doelen, en geen ambitieuze, dan is de kans wel heel groot dat je faalt. Vaak vinden we doelen goed als ze  SMART zijn: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.

En stel nu dat je dat haalbare, realistische doel ook echt haalt. Voel je je dan succesvol? Waarschijnlijk niet heel erg, want je wist natuurlijk van tevoren al dat het haalbaar was. Sterker nog, het is heel goed mogelijk dat je het haalbare doel uiteindelijk niet haalt. Bijvoorbeeld omdat je niet direct begint, want er is nog tijd genoeg. En hoe voel je je als je een haalbaar doel niet haalt? In elk geval niet succesvol. En de volgende keer denk je nog beter na over je doel en maak je hem nog ‘haalbaarder’.

De oorzaak hiervan ligt in onze definitie van succes. Daarom pleit ik voor een andere definitie, namelijk:

Succes = 100% inzet

Je bent succesvol als je je voor 100% inzet. Dit betekent dat je  met gemak ambitieuze doelen kunt stellen. Zolang jij je voor 100% inzet, ben je namelijk succesvol. Wie weet haal je dat ambitieuze doel wel, dat is helemaal fantastisch. En al haal je het bijna, dan is dat waarschijnlijk ook al heel erg goed.

High targetsHaal je je doel niet, maar heb je je wel 100% ingezet, dan ben je toch succesvol. Haal je het niet en heb je je niet voor 100% ingezet, dan heb je inderdaad gefaald, maar dat ligt dan ook helemaal aan jezelf. Wat doe je de volgende keer? Je wel voor 100% inzetten!

Interessant is ook om te kijken hoe (kleine) kinderen zich inzetten en wanneer zij zichzelf succesvol? Bijvoorbeeld een kind dat leert lopen. Vrij ambitieus, want je probeert iets dat je nog nooit hebt gedaan. En waarschijnlijk gaat het niet direct goed. Hoe vaak valt een kind dat leert lopen? Misschien wel 100 keer. Is vallen falen? Niet als je je voor 100% inzet en weer opstaat. Voor kinderen is dit niet meer dan logisch, ze beschouwen vallen ook helemaal niet als falen, ze staan direct weer op en proberen het nogmaals, vallen weer én staan weer op.

Thomas Edison, heeft na +/- 10.000 mislukte pogingen uitgevonden hoe je een gloeilamp kunt laten branden. Zelf zegt hij hierover: “Ik heb niet 10.000 keer gefaald, ik heb 10.000 manieren ontdekt waarop een gloeilamp niet gaat branden.” De meeste mensen moeten glimlachen als ze dit lezen, twijfelen er misschien aan of Edison dit echt meent. Ik ben ervan overtuigd dat hij het meende, anders was hij niet zo lang doorgegaan. Niemand wil 10.000 keer falen.

Thomas Edison bleef op dezelfde manier denken zoals we allemaal dachten toen we klein waren. De meest natuurlijke én effectieve manier als je het mij vraagt.

Hoe stel jij doelen? Heb je wel eens een zeer ambitieus doel gesteld én gehaald? En hoe voelde je je toen? Ik hoor het graag!

Voor maximaal resultaat: houd het simpel en fun,

Wil Konings 

Share Button

4 reacties op “SMART is niet zo slim

 1. Als je perfectionistisch bent aangelegd, dan doe je dit ook vaak, velen krijgen hierdoor faalangst . Dus het belangrijkste is dan niet om je perfectionisme en hoger doel bij te stellen maar een andere waarde aan falen te geven. Positief ipv negatief.

 2. tja, ik vraag me af of het gaat over succesvol zijn? Volgens mij gaat het over het kunnen benoemen wat je zou willen en dan daarvoor jezelf inzetten. Als je niet kunt benoemen waar het over gaat weet je ook niet of je aankomt of niet aankomt bij wat je wilde bereiken. Een ‘paaltje’ zetten is handig, het resultaat daarbij in het oog houden maar niet zaligmakend maken is de kunst. De vorm van het ‘paaltje’ bijvoorbeeld door smart formuleren of door een droom te benoemen is wat mij betreft vrij, ontdek wat helpend is voor jou om je 100% in te zetten voor wat jij wilt. Mijn stelling: Weet hebben van je richting is een voorbode van succes.

 3. dag Wil, dank voor je uitdagende stelling. Pakkende opening. Ik kan je redenatie helemaal volgen. Maar je conclusie is voor mij te mager, want beperkt tot onze motivatie…

  Jouw Stelling: “Je bent succesvol als je je voor 100% inzet. Dit betekent dat je met gemak ambitieuze doelen kunt stellen. Zolang jij je voor 100% inzet, ben je namelijk succesvol.”

  Als ik mij voor 10% inzet, maar ik leer niet van mijn fouten, of ik blijf met ondeugdelijke middelen werken, of ik blijf koppig vasthouden aan mijn gelijk, terwijl ik dan niet heb… dan zal ik niet gauw succesvol zijn in wat ik doe.

  Voor succes is meer nodig dan alleen 100% inzet. Hoe belangrijk die ook moge zijn. Voor succes is ook nodig dat je een realistische visie hebt. Zodat het klopt wat je denkt. En dat je een goede strategie hebt. Zodat het klopt wat je doet. En dan vergeet k vast nog wel een belangrijk element.

  Maar het belangrijkste blijft overeind. En dat is dat het goed is om te weten wat de andere verstaat onder ‘succes’:-)

 4. Ha allemaal,

  Dank voor jullie mooie reacties en uitgebreide reflectie, daar leer ik ook weer van!

  Met hartelijke groeten,
  Wil Konings

Reacties zijn gesloten.