Mondriaans Evolutie

Dit keer een meer filosofisch artikel, dan je van me gewend bent. Hoewel filosofisch, het blijkt ook heel praktisch te zijn.

De inspiratie komt deze keer van de bekende schilder Piet Mondriaan. Mondriaan schilderde dit schilderij, dat Evolutie heet, in het jaar 1911. Het is een drieluik, met steeds dezelfde vrouw. De toestand van de vrouw is elke keer anders en verbeeldt de fases die zij doorloopt in haar ‘spirituele ontwaken’.

Evolutie in het AmsterdamMuseumDe eerste fase (geheel links), is die van de onbewuste, blinde mens.
De tweede fase (geheel rechts), verbeeldt de bewustwording van de mens.
De derde fase (midden), staat voor de verlichte mens.

Mondriaan verbeeldt de verschillen tussen de fases onder meer in de kleuren die steeds lichter worden, de vormen die zich meer oprichten en de ogen die zich openen.

Ik werd door iemand op dit schilderij gewezen en het trof me direct. De helderheid en energie van het schilderij, de parallellen die ik zie in mijn eigen leven, en de parallellen die ik zie in de zorginstellingen waar ik kom. Om te beginnen met mijn eigen leven, ik ben nog lang niet ‘verlicht’, maar wel een eind op weg naar ‘bewustwording’. Ik zie in ieder geval een groot verschil met hoe ik mijn leven een aantal jaar geleden leidde.

Bovendien zette het schilderij me aan het denken over de mensen met wie ik werk. Voor een groot deel ook mensen die zeker in de ‘bewustwording’ zitten, voor een deel misschien al daar voorbij. Wat maakt dat zij uit de eerste, blinde, fase zijn gekomen? En wat maakt dat veel anderen dat nog niet lukt? Is het mogelijk hen te helpen? En hoe zou de wereld eruit zien als iedereen uit de blinde fase weet te komen? Of zelfs verlicht raakt?

Vragen die mij aan het denken zetten.

Mondriaan - PassiebloemEn hoe ik dit praktisch gebruik in mijn werk: door me te realiseren dat we op sommige gebieden allemaal blind zijn, ikzelf ook. Een reden tot bescheidenheid. En door me te realiseren dat iedereen op bepaalde gebieden reeds verlicht is. Een reden om te onderzoeken wat ik van een ander kan leren en hoe ik kan groeien.

En tot slot: aangezien we allemaal dezelfde fases doormaken, hebben we ook veel overeenkomsten. Meer overeenkomsten dan verschillen, veel meer. En dat vind ik een prettige basis om samen ergens aan te werken.

Ik ben benieuwd wat je van dit uitstapje vond. Laat je opmerkingen graag achter in de ruimte hieronder! 

Share Button

4 reacties op “Mondriaans Evolutie

  1. Dag Wil,
    Geweldig jouw blog ! en wat fijn dat ik je zo geïnspireerd heb. het past ook helemaal in onze zoektocht, links : negativiteit, bestaande diagnostiek (defecten, handicaps, stoornissen) en rechts : positieve psychologie nadruk op wat er wél is, krachtgericht ! en in het midden: Ieder in zijn eigen kracht !
    De 3 stadia van Mondriaan zijn overal op toepasbaar is ! Had ik je ook gewezen op de symboliek die Mondriaan gebruikt in zijn schilderij ? links v (tepel)rechts een ruit neg + pos en midden ^ alles positief. Heerlijk kunst die je inspireert en leert !

  2. Mooie blog. Leuk de drieluik. En herkenbaar. Het is inderdaad fijn om samen te werken met mensen in wie je overeenkomsten herkent.
    Hartelijke groet, Lizet

  3. Mooi artikel Wil. Wat mij betreft is kunst is een enorme inspiratiebron voor mijn leven en dus ook mijn werk. Het verbaast mij niet dat je door Mondriaan geïnspireerd raakte. Mondriaan is een kunstenaar met visie en een heel eigen verhaal dat veel verder gaat dan kunst alleen. Ik vond het een erg leuk uitstapje van je.

  4. Hartelijk dank allemaal voor de mooie reacties en de bevestiging dat een uitstapje op zijn tijd heel goed kan werken!

    Groeten van Wil

Reacties zijn gesloten.